Matkskifte eller ansiktsmask

Är det ett maktskifte som vi ser i Ryssland där en ”demokratiskt” vald president avlöser en annan president efter ett ”fritt och demokratiskt val” eller är det bara en ansiktsmask som tillåts beträda ämbetet väl medveten om att makten kommer att lämna presidenten och flytta in hos premiärministern? (Att premiärministern är den före presidenten behöver jag väll knappast nämna). Frågan är intressant med tanke på den oerhörda makt som Putin har samlat runt sig. Det är också uppenbart för alla som följt den gamle KGB generalens resa att han roffat åt sig en hel del tillgångar under vistelsen i Kreml. Man måste även vara blind för att inte se att han behållit makten genom förtryck av media och ”valfusk”. Vilka förutsättningar som den nya presidenten har för att bedriva en självständig politik är därför svårt att se. Det troligaste scenariot är att han i början kommer att vara Putin trogen. Men när makten börjar bli en naturlig del av livet kan det finnas en risk för en vis maktkamp mellan presidenten och premiärministern. Oavsett vad som händer så skall det bli spännande att följa Ryssland under de närmaste åren.

Annonser

3 Responses to Matkskifte eller ansiktsmask

 1. Viking skriver:

  Gud vilken bitterhet!

  Våra stora morgontidningar vägrar att rapportera om maktskiftet i Ryssland eller väljer att placera nyheten lååååångt ner på sidan. En tydlig markering som framstår som löjlig och ovärdig även för en press ägd och kontrollerad av högerintressenter. Det vanliga högertjafset med ordet demokrati satt mellan citationstecken, insinuationer och ryktesspridning. Mao ingen journalistik utan ren propaganda som egentligen inte förtjänar påseende.

  Vilka av våra svenska företag vill, och kan, frivilligt avstå från miljardvinster i rubel de kommande decennierna?

  Get real!

  Viking

 2. EX ORIENTE LUX skriver:

  Det är väldigt lustigt att läsa vad tycker tror och tänker om Ryssland. Fusk eller ej, ingen politiker i väst åtnjuter samma förtroende hos sitt folk som Vladimir Putin. Och valfusk förekommer även i Sverige, och i USA är det inte ens den president som har flest väljare bakom sig som blir vald. Och i Sverige kan man gå till val på sänkt bensinskatt – för att sedan vara med och höja den. Demokrati…

  Fru media? Det ryska folket vill inte ha fri media i västeländsk tappning. Så det vore högst odemokratiskt om Putin tillät något som folket inte vill ha.

  Ansiktsmask? Spekulationer kan man alltid syssla med. Själv tror jag att dessa två herrar vi talar om kommer att jobba effektivt tillsammans på samma sätt som de gjort under många år. Gazprom har varit viktigt för Ryssland under de senaste åren. Medvedev har varit strategen bakom Gazproms utveckling. Jag tror att Putin utnämnde Medvedev på hans meriter från Gazprom, inte på grund att han kan bli en bra ”ansiktsmask”.

  Om det ryska folket inte blir nöjda med Medvedev så kommer man säkert att ropa på Putin till nästa val, för då har han möjlighet att ställa upp igen…

 3. läsaren skriver:

  ”Medvedev lovar frihet och trygghet” Är det bara jag som anar en doft av kd?
  http://www.st.nu/nyheter/utrikes.php?action=visa_artikel&id=728407

  Putin&Medvedev är nog inte lösningen på alla världens problem, men ingen kan ta ifrån Putin att han bidragit till ett stabilt Ryssland och att många ryssar upplever förbättringar i sin vardag.

  Putin har hedrat sitt lands författning och folket har gjort sitt val. Något vi har att förhålla oss till. Jag tycker därför att Sverige, tillsammans med andra länder i Europa, genom handel och andra former av utbyten fördjupar banden med Ryssland. Ett entusiastiskt JA till naturgasledningen genom Östersjön är därför naturligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: